Van’ın ‘kültür adamı’ olarak bilinen eğitimci Fevzi Levendoğlu Yaşadığı zaman zarfında Öğretmen olarak, Halk Eğitim Araçlarında hizmet sunarak, Yardım sevenler Derneğinde senelerce katkıda bulunarak Vanın gülen yüzlerinden biri olarak hatırlanmaktadır.
Van’ın eğitimine, kültür hayatına ve halk Oyunlarına emek veren, türkü ve derleme yapan, çalışmalara kaynak kişi olarak katkı sundu.
Van spor’un kurucuları arasında bulunan ve Van’ın amatör takımlarından Şen gençler Kulübü’nde top koşturan emekli öğretmen Levendoğlu, 30 yıl süreyle kurucusu olduğu Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin de başkanlığını yapmıştı.
Bunların yanı sıra yine Van’daki tüm milli bayramlarda kürsüden halka hitap eden, şiir okuyan ve konuşma yapan halkın içinde olan biri oldu har zaman
Yine ne zaman Van’da gerek TRT olsun gerekse diğer özel TV kanalları ve radyocular geldiğinde de her zaman aranılan ve istenilen biri olarak Van’ı elinden geldiğince ifade etmeye çalıştı.
Bir kenti var eden şiiri, manisi, türküsü, giysisidir. Yani halk kültürüdür. Van’ın kültürel kimliğinin korunmasında, yaşatılmasında önemli emeği vardır. Fevzi Levendoğlu 1970’li yıllarda Van gölü Folklor Araştırmalar Derneği’ni kurmuş, başkanlığını yapmış. Vanlı olma duygusunu, bilincini yaşatmış ve yansıtmıştır”
Van’da her kesim tarafından saygı ve sevgi gören, Van’ın son nesil beyefendilerinden, Van türkülerine, halk oyunlarına ve kültürüne çok büyük emekler veren, Van Kedisi adına “Pişik” türküsü derleyen, birçok halk kültürü araştırmacısına danışmanlık yapan, 2010 yılında Valilik tarafından “Fevzi Levendoğlu Ahde Vefa Van Türküleri” CD’si çıkan, çok sayıda ödül alan eğitimci Türkiye Yardım sevenler Derneği Başkanı, gönül insanıydı merhum Fevzi Levendoğlu.
Yine Halk Oyunları ekiplerinin, oturma gecelerinin meşk mekanlarının her zaman aranılan birisiydi.Kültür Müdürlüğü tarafından yakın zamanlarda tertip edilen yemek yarışmalarında da benimle birlikte jüri olarak yarışmalara katkı sunardı. Ve o güzel anları yaşamak bana da nasip oldu.
Hoş bir insandı çok birlikteliğimiz oldu. Genelde nerede ne olsa beni hatırlar ve çağırırdı. Paylaşmasını seven bir insandı.
Fevzi Levendoğlu 2011 Van depreminde evinin ağır hasar görmesi üzerine kendisini davet eden Aydın’da ki yakınlarının yanına geçici olarak gitmişti. Yakınlarının tüm ısrarına rağmen bir süre sonra memleketinin hasretine fazla dayanamayarak Van’a dönmüştü.
Kalp hastası olan Fevzi Levendoğlu Van’da gördüğü tablo karşısında üzülerek hastaneye kaldırılmış, bir süre tedavi gördükten sonra 14 Şubat 2012 Sevgililer Günü’nde çok sevdiği ata baba yurdu, toprağı Van’da hayata veda etti.
KAYNAK: Ümit Kayaçelebi / vandahaber.com